CONCURSO FOUNDER´S MEMORIAL SINGAPORE

Singapur
2019
13.700m² Ver fotos >|

El lugar escogido para el proyecto plantea desde el primer momento la necesidad de construir un edificio singular, capaz de atraer al público, de generar recordación y de enaltecer los valores de una nación. La respuesta la encontramos en la idea de traer las montañas, (tan singulares de los pueblos de aquellos que se unieron  para crear singapur) al frente del agua, crear un “Nuevo Horizonte” para el orgullo y disfrute de sus habitantes y visitantes .

Un Nuevo Horizonte  en el costado de la bahía menos habitado, un edificio-paisaje de 8 colinas con un valor simbólico: 5 de las cuales representan cada valor e ideal de los fundadores, 1 el national pledge, y las 2 adicionales están destinadas para celebrar el rito de entrar y salir.

Un edificio topográfico que en su exterior se explaya para conformar el parque y se convierte en un variado mirador para todas aquellos que deciden recorrer únicamente el parque. Al interior, por medio de una narrativa coherente y lineal los visitantes habitaran espacios singulares – pabellones, que buscarán celebrar el nacimiento de una nación que contra todo pronóstico logró nacer.


Cliente: Singapore Institute of Architects
Colaboradores: Cesar Grisales, Akira Kita, Andrés Gutiérrez, Ixa Bachman
Practicantes: Faber Gutiérrez, Sebastian Guerrero
Renders: Monomo

Singapore
2019
13.700m²

The project´s given location determines the need to create a singular building, able to attract the public, generate an effect of remembrance onto Singaporeans population and visitors, and therefore capable of highlighting the values of an entire nation. Based on those given requirements, our project focused on bringing the mountains onto the waterfront setting, uniques mountains from Singaporeans founders originals backgrounds, symbolizing that they came together to create a “New Horizon”, in this case reflecting pride and enjoyment for locals and visitors.
As a result, a New Horizon is developed in the less populated side of the bay, a landscape-building composition, composed by 8 hills with strong symbolic values: 5 of the hills represent the five values and ideals of the founders, an additional one symbolizes the national pledge, while the two remaining are conceived to celebrate the rites of entering and leaving.
The composition, based on the idea of an artificial topography defines the building within, while gets expanded onto the site, in order to shape the park and become a lookout of the bay and also of the memorial itself. At the same time, the inside defines through a coherent and linear narrative a path for visitors, allowing them to inhabit singular spaces - pavilions provided, which seek to celebrate the generation of a nation that was born against all odds.


Client: Singapore Institute of Architects
Collaborators: Cesar Grisales, Akira Kita , Andrés Gutiérrez, Ixa Bachman
Students: Faber Gutiérrez, Sebastian Guerrero
Renders: Monomo

Arriba