CENTRO DE ARTES LOS NOGALES

Bogotá, Colombia
2009
2816m² Ver fotos >|

El proyecto del Centro de Artes establece una relación dual, donde el primer piso se destina a la música y la danza, y el segundo piso a las artes plásticas; relacionándose entre sí por una gran escalinata-hall-galería que los articula y al mismo tiempo sirve de lugar de encuentro y exhibición colectiva.

En relación con la estética y materialidad, el proyecto buscó integrarse con los edificios de aulas existentes, razón por la cual se optó por el uso de ladrillo como material predominante, mezclándolo con la madera de la escalinata central y los tubos pintados de tres colores dispuestos en las fachadas del área de artes en el segundo piso.

Para el salón de orquestas se planteó un manejo acústico con el uso de madera en piso, pared y cieloraso, para los otros salones de música se utilizaron paneles absorbentes acústicos y tapete; mientras que en los salones de arte predominan las paredes blancas y claraboyas que permiten captar la luz exterior de forma indirecta.


Cliente: Colegio Los Nogales
Colaboradores: Adriana Hernández, David Córdoba, Juan Díaz, Andrés Gutiérrez, Eduardo Varela, David Kita, Rodrigo Montoya, Juliana Lozano, Mauricio Patiño, Cristian Echeverría, Paula Gutiérrez, Alejandra Torres, Vanessa Vásquez, Sebastián Chica, Nicolás Carpio.
Fotografía: Rodrigo Dávila, Sergio Gómez.

Bogota, Colombia
2009
2816m²

The building has an interesting dual relationship, the first floor is used for music and dance, while the second floor accommodates plastic arts. The two levels (and therefore the programmatic areas) are linked by a generous open-air (covered) grand staircase-hall-gallery which articulates and simultaneously acts as a meeting, performance and exhibition space.

Brick was chosen as the predominant material for the building, as the Arts Centre sought to be integrated with the existing classroom buildings. The building external palette was enhanced by the Zapan wood utilised for the central staircase and the coloured tubes (red, orange and yellow) defining the upper façade.

The orchestra classrooms (which opens into a single performance space) required particular acoustical management; the entire space was finished with timber (floor, walls and ceilings), with a percentage of sound absorption panels (also utilised in other music rooms). The white walls and generous skylights of the Art rooms maximise natural light levels.


Client: Los Nogales School
Collaborators: Adriana Hernández, David Córdoba, Juan Díaz, Andrés Gutiérrez, Eduardo Varela, David Kita, Rodrigo Montoya, Juliana Lozano, Mauricio Patiño, Cristian Echeverría, Paula Gutiérrez, Alejandra Torres, Vanessa Vásquez, Sebastián Chica, Nicolás Carpio.
Photograph: Rodrigo Dávila, Sergio Gómez.

Arriba